De gemeente Rotterdam biedt verschillende ondersteunende regelingen aan inwoners die moeten leven van een minima budget. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende bij ons bekende regelingen voor deelname aan het culturele leven.

Rotterdampas

De Rotterdampas biedt bezitters van de pas toegang tot 750 voordeelacties in en rond Rotterdam. Daarnaast stelt de gemeente Rotterdam een jeugd-tegoed beschikbaar voor Rotterdamse gezinnen met een kleine beurs. Voor kinderen van 4 tot 11 jaar is  €275,- jeugd-tegoed per kind beschikbaar en voor kinderen van 12 tot 18 jaar  €400,-. AOW’ers krijgen €300,- AOW-tegoed per huishouden op hun Rotterdampas.

De Rotterdampas kost € 60,-, maar als je in Rotterdam of een deelnemende gemeente woont, een laag inkomen hebt, studeert of 65-plus bent, dan kan je in aanmerking komen voor een reductietarief.

http://rotterdampas.nl/

Jeugd Vakantiepaspoort

Alle basisschoolkinderen in Rotterdam krijgen het vakantiepaspoort vlak voor de zomervakantie gratis op school. Op vertoon van het vakantiepaspoort krijg je tijdens de zomervakantie bij de deelnemende organisaties fikse korting.

In de zomervakantie is het vakantiepaspoort te koop in de  Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek voor € 4,50. Op vertoon van de Rotterdampas is het Vakantiepaspoort gratis.

http://www.jeugdvakantiepaspoort.nl/

Jeugdcultuurfonds

Het Jeugdcultuurfonds maakt het mogelijk dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit financieel minder draagkrachtige gezinnen toch kunnen meedoen met lessen op kunst en cultuurgebied. Er kan een aanvraag gedaan worden voor een bijdrage waarbij de richtlijn € 450 per kind  per cursusjaar is. Bekijk de voorwaarden voor aanmelden op de site.

https://www.jeugdcultuurfonds.nl/over/

Slimme boefjes

De StartKid is een babystartpakket met gebruikte spullen van mooie kwaliteit. De StartKid is bedoeld voor ouders die op moeite hebben met het verzamelen van de babyuitzet. Dat kan zijn om financiële redenen, maar dat kan ook om een andere reden zijn, zoals bijvoorbeeld psychische problemen, tienermoederschap, echtscheiding, tijdelijk verblijf in een Blijf van mijn Lijf huis, een vluchtelingenstatus, beperking of ziekte. Uiteraard kun je de StartKid voor jezelf bestellen, maar je kunt ‘m ook bestellen voor iemand die je kent en die een steuntje in de rug hard kan gebruiken.

Kun je de eigen bijdrage van € 17,50 voor de StartKid niet betalen, maar kun je wel een StartKid gebruiken? Vraag dan een hulpverlener of zorgprofessional bestelformulier B – aanvraag door hulpverlener voor je in te vullen en te verzenden. Dan ontvang je de StartKid (incl. verzendkosten) gratis.

https://slimmeboefjes.nl/

Fiom Hendrik Pierson Fonds

De Stichting FIOM Hendrik Pierson Fonds zet zich in voor alleenstaande ouders en hun kinderen. De stichting werkt samen met Stichting Babyspullen en MamaLoes Babysjop. De alleenstaande ouder ontvangt twee Baby Startpakketten, die de belangrijkste spullen bevatten voor de verzorging van het kindje. Daarnaast krijgt de ouder een cadeaubon ter waarde van 200 euro van MamaLoes Babysjop, voor het bijbestellen van nog eventueel ontbrekende artikelen.

Aanvragen kunnen alleen gedaan worden door maatschappelijke organisaties die hulp bieden aan alleenstaande ouders. Voor de overige voorwaarden kunt u terecht op de website.

http://www.fiomhendrikpiersonfonds.nl/

Gemeente Rotterdam

Als u zwanger of net bevallen bent van uw eerste kind kan de gemeente u geld lenen voor de spullen die nodig zijn. Alleen Rotterdammers met een laag inkomen kunnen voor deze kosten een aanvraag doen. Via een   inkomensconsulent van de gemeente kunt u kijken of u in aanmerking komt voor uw aanvraag voor bijzonder bijstand. Let op, het betreft hier een lening en geen gift.

https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/bijzondere-bijstand/